Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Historia

HelmiHelenan perustajan isä oli Jouko Janné. Hän oli syntynyt Laukaassa, lähellä Jyväskylää ja opiskellut kultasepäksi oppipoikana Jyväskylässä. Helenan äidin hän tapasi armeijassa ollessaan Mikkelin varuskunnassa, kun Annikki Väisänen työskenteli siellä sotilaskotisisarena. Avioiduttuaan heille syntyi poika, Juha. Muutaman vuoden kuluttua he muuttivat Lappeenrantaan. Kultasepän ammattia Jouko harjoitti kotiin tehdyissä verstastiloissa. Muutamia vieraita työntekijöitäkin Joukon yrityksessä toimi jo tuolloin. Vuonna 1964 syntyi perheeseen Helena. Vuonna 1966 perhe muutti Huittisiin.

Huittisissa yritystoiminta laajeni entisestään ja vieraita työntekijöitä oli jo runsaasti. Annikki työskenteli verstaalla muiden mukana. Ketjujen punonta tehtiin tuolloin käsityönä ja se oli verrattain hidasta. Jouko suunnitteli tarvittavien koneiden osat pitkälti itse. 70-luvun alkupuolessa Jouko keksi suositun Bismark-ketjumallin valmistukseen automaattikoneen. Konetta käytiin katsomassa ulkomailta asti ja Joukoa houkuteltiin Italiaan, Japaniin ja Keski-Eurooppaan. Kieliä osaamatonta Joukoa maailma vei ensin Hämeenlinnaan Kultakeskukseen ja sitten myöhemmin Ruotsiin Köpingiin. Ruotsissa Jouko keksi lisää uusia keksintöjä ja teki mm. työkaluja Kalevala Korulle, Saurumille, Kultakeskukselle ja Kulta-Mäelle. Yksi merkittävimmistä keksinnöistä oli puhdistuslaitteet kultasepäntyössä syntyville hiontajätteille ja pesuvesille. Pieniä, myös patentoituja keksintöjä syntyi jatkuvasti. Mm. edelleen on markkinoilla kalvosinnappien patentti, jolla nappi pysyy paremmin kiinni.

Helena kasvoi keskellä kultasepän maailmaa ja monet leikit sujui verstaan lattialla. Yksi hauskimmista leikeistä oli vanhojen, käytöstä poistettujen kellojen ja sähkökaappien purku ruuvimeisselin ym. työkalujen avulla. Välillä, jos ruuvi oli liian tiukalla, joku ohimennen avusti pientä purkajaa.

Niinpä Helenan mieli vei hänet paikalliseen kellosepänliikkeeseen kysymään kesätöitä ja siitä se ura sitten aukeni. Pitkään piti miettiä, mitä tekisi isona. Perheen perustaminen, monet elämän koukerot ja vaiheet kasvattivat. Työssään hän suoritti kaikki tarjolla olleet koulutusmahdollisuudet. Erikoismyyjä-, paristonvaihto-, helmienpunonta-, värikivi-, timantti-, somistuskurssit ja monet muut ammattiin liittyvät kurssit tuli vuosien aikana suoritettua. Asiakkaat opettivat myös tavallaan.

Asiakkaiden pitkäaikainen toive oli, että perustaisin oman liikkeen. Pitkään vieraan palveluksessa oleminen tuntui riittävän, mutta iän karttuessa mieli muuttui. Niinpä hain rohkeasti uusia haasteita perustaessani oman liikkeen keväällä 2014, vaikka aika ja suhdanteet eivät välttämättä ole näinä aikoina parhaita. Ratkaisuun olen kuitenkin tyytyväinen enkä kadu tekemääni päätöstä.

TERVETULOA PALVELTAVAKSI !